dijous, 26 de febrer del 2009

En l'elecció de Moreso

Ahir els estudiants de la UPF vam tenir eleccions al rectorat, que tot i presentar un sol candidat (potser per aquest motiu), han tingut uns dies previs força mogudets. Després d'una jornada sense incidents, Joan Josep Moreso ha sigut reelegit rector de la Pompeu després que la ponderació dels vots dels diferents sectors d'electors l'hagin permès superar la majoria absoluta de vots emesos. És a dir, que ha superat el 50% dels vots en la ponderació feta per la junta electoral.

El resultat era força previsible, ja que Moreso comptava amb el suport majoritari del professorat permanent, que representen el 51% dels vots ponderats. De fet, aquest sector ha estat el que ha tingut la participació més alta (69%) i el percentatge favorable a Moreso més elevat (75%). Per no fer-ho feixuc, aquí trobareu l'escrutini complet.

A efectes pràctics, el rector ha rebut el suport del 25% dels votants. Tenint en compte la manca d'alternatives, es pot resumir en la dada següent: 3 de 4 electors han votat en contra de Moreso. I això és molt preocupant, perquè són dades que demostren que els membres de la UPF no estan d'acord amb la gestió que ha realitzat, però l'hauran de seguir aguantant durant 4 anys més. 561 vots a favor i 1610 vots en contra, sincerament, no són un bon auguri pel nou mandat.

El sector que s'ha posicionat més fermament contra la gestió de Moreso han estat els i les estudiants amb un 88% de vots en blanc, una xifra que suposa un abisme en les relacions entre el rectorat i els estudiants. De fet, la figura del rector ha estat criticada durament des de les principals associacions d'estudiants de la UPF, com la SEPC i l'AEP, així com per l'Assemblea d'estudiants del Campus del Poblenou, que en els darrers dies ha fet nombrosos actes en relació a les eleccions i també per la inauguració de "maquillatge" que es va fer al nou campus el passat divendres 13 de febrer.

De fet, les darreres accions del rectorat, com la prohibició de la tancada de l'assemblea a l'edifici, l'entrada dels mossos d'esquadra per desallotjar la facultat, i la pressa per enllestir tots els detalls del nou espai de la Pompeu per quedar bé davant les autoritats en la fallida inauguració, han estat només les últimes accions desencertades del rector. Prèviament, i al llarg del seu mandat, Moreso també ha demostrat una manca de respecte tant pels estudiants com pel Personal d'Administració i Serveis, ha aplicat sense consens el nou Espai Europeu d'Educació Superior, i s'ha posicionat en contra de l'ús de la llengua catalana a la Universitat com denuncia la Plataforma Universitària pel Català en aquest escrit.

Ara toca esperar que les promeses amb què Josep Joan Moreso inicia aquest mandat es portin a terme i desitjar (amb poques esperances, sincerament) que canviï la manera xulesca de relacionar-se amb tots els col·lectius de la Universitat. Perquè si no és així, ens esperen quatre anys més de gestió ineficaç i autoritària a una de les universitats de referència del nostre país.

Roger

2 comentaris:

Jordi ha dit...

Dues cosetes:
1. tu que has fet polítiques hauries de saber que precisament les dictadures són les més eficaces a nivell de gestió... jejejee
2. i per quan, una democràcia ponderada més enllà de les universitats, on qui no sàpiga res de l'actualitat política i social, qui li quedin quatre dies al món real... no pugui votar? Té cap diferència dir això, amb la lògica gairebé acceptada per tothom que el vot dels estudiants ha de valer menys que els dels professors, perquè els primeres són a la universitat de pas?!?!!?

Salut, mai millor dit, i canya al virus de la febre!

Nurieta ha dit...

Veig que has tornat a engegar això...bé, Castillo, bé!

Ens veiem per la vila!