dijous, 29 de març del 2012

Pla d'Ajustament (o com estafar els ciutadans)

Ahir el Ple de l'Ajuntament va viure un episodi negre. Va aprovar el Pla d'Ajustament. No cal personificar en qui va votar-lo a favor, perquè en aquest cas només hi ha un culpable: El Govern de l'Estat Espanyol.

El Pla d'Ajustament és un pla de viabilitat per fer front al pagament dels proveïdors. Una Mesura estatal consistent en intervenir l'economia dels municipis amb pràctiques neoliberals. Ho intento resumir:

1) L'Ajuntament té deutes amb proveïdors (+ de 4.000.000 d'euros)

2) Les altres administracions tenen un deute amb l'Ajuntament (+ de 5.000.000 d'euros)

3) L'Estat decideix que els proveïdors han de cobrar d'aquí a un mes.

-- La solució sembla ben fàcil, oi? ---

SOLUCIÓ:

1) L'Estat obliga els ajuntaments a demanar un crèdit a la banca privada per l'import exacte de les factures que es deuen als proveïdors. 

2) L'Estat envia un document excel a omplir amb les mesures que els ajuntaments prendran per retallar despeses i, per tant, poder retornar el deute (ara bancari). Es proposen orientativament mesures com "reducció de personal", perquè us en feu una idea.

3) Aquest document és el pla d'ajustament que l'Ajuntament haurà de seguir des d'ara fins el 2022 (!!) o bé fins que tanqui el deute bancari.

Conclusions:

El govern del PP sap perfectament què fa. Amb això aconsegueix:

1) Resoldre els impagaments als proveïdors, un sector que per fi cobrarà. Un sector que ho celebrarà.

2) Controlar el dèficit dels Ajuntaments, afavorint les polítiques neoliberals als municipis de l'estat, estiguin o no estiguin governats per la dreta. A curt termini, afavorint més retallades.

3) Satisfer els desitjos dels bancs espanyols amb l'obligació als Ajuntaments de demanar nous crèdits. És a dir, enriquir-los. 

4) Ajornar el pagament del deute que té l'Estat amb els municipis i donar aire a la situació financera estatal.

Hi ha un detall més, que aconsegueix el PP:

5) Prendre el pèl a tots els ciutadans de l'estat. Ciutadans que paguem uns impostos que en part serviran per pagar els interessos d'un crèdit bancari que no era necessari en cap cas.

Dues consideracions:

1) No hauria estat millor que les administracions supramunicipals paguessin els deutes amb els municipis i que els Ajuntaments llavors paguessin als proveïdors? On carai és el sentit comú? 

2) Són conscients els ciutadans de l'estafa que signifiquen aquests plans d'ajustaments? Són conscients que amb els seus diners estan capitalitzant encara més els bancs privats que després no els concedeixen crèdits? Per què no apareix mai al debat la creació d'una banca pública? 

Se'ns pixen a sobre i diuen que plou. Són uns autèntics irresponsables.

Actualització: Juliol 2013. L'Ajuntament aprova una moció ambiciosa sobre el deute. La trobareu a aquest enllaç:

http://cupmolins.wordpress.com/2013/07/29/auditoria-del-deute-un-pas-endavant/

Roger

No voldria passar per alt una decisió presa aquest dimecres al Ple de l'Ajuntament. La Moció per la igualtat de les persones celíaques. Aprovada per unanimitat. 

Una moció innovadora al nostre país que hem treballat conjuntament amb l'Associació de Celíacs de Catalunya i que confiem que tindrà continuïtat en altres ajuntaments i institucions del país. Proposa mesures concretes a aplicar des de l'àmbit municipal i hauria de permetre posar punt i final a una discriminació econòmica injusta.