divendres, 2 de febrer del 2018

La Fira que volem

La 167a edició de la Fira de la Candelera arriba amb novetats destacables. No em refereixo a la gastronomia, que és omnipresent des de la Fira de Vins fins a la coradella. Tampoc a la celebrada decisió de deixar d'organitzar passejades amb poni i que el company Josep Raventós contextualitza perfectament en un article a Viu Molins de Rei.

Són plantejaments de llarg recorregut que ja fa uns quants anys que vam començar a treballar al Comitè de Fira i que s'han anat paint, madurant i treballant fins a fer-se visibles al carrer. Enhorabona, d'entrada, a tots els responsables de materialitzar-los.

Fira d'economia social i cooperativa


La Fira és, indubtablement, un espai de relacions comercials. Una versió a petita escala del model econòmic en què estem immersos. La compra-venda esdevé un fet central del cap de setmana i més enllà de firaires especialitzats, pagesos, petit comerç, artistes o artesania, fa un munt d'anys que el sector comercial, industrial i de l'automòbil compta amb un gran espai al Passeig del Terraplè. Aquest és un espai que compta amb algunes grans empreses (Assistència Sanitària o la Mútua en salut, Fiatc o Divina Pastora en assegurances) al costat de projectes més petits.

Feia anys que trobava a faltar la presència de projectes que opten per un altre model econòmic com a punt de partida. De cooperatives i projectes potents ja n'hi ha, a la Fira. És el cas, per exemple, de l'Olivera a la Fira de Vins. El que mancava fins ara era un espai comú que aglutinés projectes d'àmbits diferents però amb una mateixa aposta basat en el poder col·lectiu i que desmunti la farsa de l'emprenedoria individual.


Fa uns anys el cooperativisme va començar a fer acte de presència amb una taula rodona el dilluns previ a la Fira que ha tingut continuïtat. Un espai per conèixer projectes i intercanviar experiències i dificultats des del món cooperatiu cap a projectes empresarials que tinguin interès en treballar d'una altra manera. Aquest 2018 tot plegat fa una passa més amb el naixement de la Fira d'economia social i cooperativa. 12 projectes comptaran amb un estand en aquesta primera edició (entre ells, joies com el Diari Jornada o Coop 57 i projectes locals com La Comercial o El Cargol). Serà un primer tastet.

La Fira de la Candelera té condicions acollir un projecte similar al que ha conreat amb èxit la Fira d'Economia Solidària de Catalunya a Barcelona. Un espai que divulgui alternatives a la crisi capitalista, que promogui l'economia solidària i projectes arrelats al territori i que tingui la capacitat de generar espais de debat entre expositors i visitants. La fira com a motor de transformació econòmica i social. Hem de caminar cap aquí i cal entendre el nou espai d'aquest any (al Terraplè, a prop del Rubió i Ors) com una primera passa.

Els tastets: la cultura al carrer

 

Un altre gran eix amb un ampli camí per recórrer és la incorporació d'expressions culturals a la Fira de la Candelera. El programa de Fira en recull diverses des de fa temps: una obra de teatre programada el cap de setmana abans, un concert que ha assumit el cicle Daltabaix o noves experiències de cinema i gastronomia o de presentacions de llibres com les que es duran a terme a la Sala Gòtica el diumenge 4 de febrer en són alguns exemples. En una Fira que es viu bàsicament al carrer, però, és essencial que la cultura també es visqui en places, espais i racons. Sense perdre cap dels espais citats, obrim nous fronts.

El naixement dels tastets musicals l'any passat va ser una notícia magnífica. Un espai a la Plaça de les Dones encertat, acollidor, que va triomfar a l'hora del vermut i que tindrà continuïtat enguany. No només això: l'aposta creix i entren en escena els tastets teatrals al carrer Major (al parc infantil que va néixer esborrant un mural feminista preciós), amb màgia, microteatre, clown o malabars que de ben segur captaran l'atenció dels vianants. En els dos casos, a més, amb espai per donar a conèixer el talent d'artistes molinencs al costat d'artistes procedents d'altres indrets com l'immens Pau Riba.

Repensar l'escenari tradicionalment vinculat a la Fira d'entitats a partir de l'experiència d'aquests tastets pot ser una bona idea per desenvolupar els propers anys.

A tot plegat s'hi suma un espai festiu nocturn plenament consolidat com el Racó Català (aquest dissabte, 16a edició!) que mai ha estat entès per la Fira com un atractiu més del cap de setmana si no com un fet aïllat. Convindria, també, superar qualsevol tipus de reticència i incorporar aquest concert al programa cultural de la Fira de la Candelera encara per construir.

Una Fira de la Cultura, permanent durant el cap de setmana de la Candelera, a l'abast de tothom, multidisciplinar i que convisqui amb plena normalitat amb la resta de fires del cap de setmana. Un altre repte que caldrà perseguir en els propers anys.