dimarts, 21 de maig del 2019

Un vot més que en Xavi Paz

De les eleccions molinenques d'aquest diumenge en sortirà una sala de plens fragmentada i un mandat sense majories absolutes d'un sol partit. Hi ha una possibilitat de majoria absoluta diferent, però: que la sociovergència s'enfili de nou fins als 11 regidors.

Atès que postconvergents i socialistes continuen fent valer el seu "bon govern" com a punt fort en campanya i no com a debilitat, tot apunta que el 155 i la dialèctica de confrontació dels darrers mesos no serien obstacles de pes a l'hora de reeditar per tercer mandat consecutiu un pacte de govern amb l'objectiu que a Molins no hi passi res. En Jordi diu que per impedir que hi hagi sociovergència el que cal fer és no votar sociovergència. I no hi puc estar més d'acord: és un pas tan obvi com indispensable.

Es fa difícil imaginar que el lideratge d'aquestes dues forces polítiques faci avançar Molins cap a la transformació de vila que necessita. Encara menys que siguin capaces d'endreçar la destrossa feta a l'estructura interna de l'Ajuntament.

Hi ha un segon escenari força similar a la sociovergència amb majoria absoluta: la sociovergència en minoria, amb 9 o 10 regidors, tenint la llista més votada i sense opció de pactes alternatius a la sala de plens davant la fragmentació electoral d'aquest diumenge. En aquest cas intueixo que la suma per la banda de la dreta espanyolista a l'estil Emilio Ramos 2011-2015 ja no seria possible d'empassar.


A Molins de Rei necessitem un govern d'esquerres i sobiranista a partir del 26 de maig. Un govern que tingui l'encert d'afrontar debats de fons i d'aplicar canvis profunds en medi ambient, habitatge, educació, mobilitat, serveis municipals, residus o feminisme.

És saludable allunyar-se de la dialèctica de campanya, els retrets i les desconsideracions gratuïtes que aquests dies plouen a les xarxes socials i analitzar bé les eines que tenim a l'abast per aconseguir aquest objectiu. Per construir un govern d'esquerres i sobiranista Molins necessita una CUP tan forta com sigui possible.

Ho crec fermament per tres raons principals i únicament (crec) atribuïbles a la CUP:

1) Perquè el programa polític que presentem hi és com a evolució natural i conseqüent de la feina feta en els darrers 12 anys. L'Arrelades que explicitem al lema per fer un nou pas endavant. No m'hi estenc, però és el punt més rellevant de tots.

La Clàudia Ferrándiz de Viu Molins de Rei ens regala aquesta instantània
2) Per l'experiència recent al govern. Aquí convé fer un incís llarg.

Entrar al govern era una oportunitat excel·lent de començar a posar a prova el programa, de conèixer al detall la institució i de trencar la rutina tediosa dels anteriors set anys. Un pacte amb ERC i el PDECAT molt difícil d'entendre en qualsevol altre context i que òbviament no tenia a l'abast, en menys d'un any i mig, la transformació integral de vila que pretenem. Aquests dies de campanya els partits que no formaven part del pacte venen a dir que no s'ha notat el canvi de govern. I potser, com a marca global d'Ajuntament, tenen part de raó.

Convé, però, fixar-se en la tasca duta a terme en les regidories de la CUP, cosa que podreu fer aquests dies si llegiu el llibret que estem repartint a totes les cases. Les maneres de fer a la regidoria de cultura, les campanyes plenes de contingut en feminisme i alliberament LGTBI, la feinada per reconvertir Molins Energia en una eina de futur per a les municipalitzacions que vindran, el camí obert per tornar a ser referents en el model i gestió dels residus... qui no vulgui veure que en aquests àmbits s'han capgirat tant les dinàmiques com el projecte sociovergent anterior és que no té cap ganes de fer-ho.

No ho vull pintar tot de color rosa: hi ha mancances en l'acció global del govern tripartit i projectes directament gestionats per al CUP que cal portar molt més lluny del que hem pogut fer ara. Però allà on han tingut la capacitat de fer-ho, els regidors de la CUP han aportat lideratge, perspectiva política i accions concretes de transformació. I cal que aquests tres elements es mantinguin vius i siguin la tònica dominant en el proper govern molinenc.


3) Perquè la CUP és la millor opció per derrotar el model sociovergent a les urnes. Necessitem aconseguir com a mínim un vot més que el PSC, que se sap favorit per diumenge. Crec sincerament que la CUP és l'única formació d'esquerres i sobiranista que té a l'abast (encara que no sigui gens fàcil) la victòria electoral davant un Xavi Paz que després de tres intents fallits pot guanyar per primera vegada les eleccions molinenques. Un Xavi Paz que quan acabi el nou mandat haurà acumulat 20 anys com a regidor al nostre municipi.

-> Si la CUP rep un vot més que en Xavi Paz haurem trencat la possibilitat que el PSC lideri un govern en minoria a la nostra vila.

-> Si la CUP rep un vot més que en Xavi Paz podrà formar aliances de govern amb Molins Camina, ERC o Reviu Molins fins i tot sense arribar als 11 regidors, limitant el marge de maniobra a l'espai sociovergent.

-> Si la CUP rep un vot més que en Xavi Paz reduirà al mínim l'opció de pactes d'esquerres liderats pel PSC o pactes que facin valer l'eix nacional liderats per JuntsxMolins.

En resum: Si ni el PSC ni JuntsxMolins són els guanyadors de les eleccions del 26 de maig, la porta a construir un projecte de transformació a Molins serà real.

D'aquí la importància que la CUP guanyi les eleccions d'aquest diumenge.