dimarts, 5 de febrer del 2008

La Fira Ecològica

Com ja és habitual, la Fira de la Candelera va comptar amb un espai dedicat a l’ecologia al Pati del Palau de Requesens, amb diverses parades de productes ecològics, tallers, dinars, col·lectius i plataformes ecologistes, i fins i tot amb una exposició de productes fets a partir del reciclatge i una mostra de bicicletes electròniques amb un petit circuit per poder-les provar.

Aquest any es caracteritzava pel canvi de gestió en l’espai, que si bé fins ara havia anat a càrrec del CEPA (el principal impulsor d’aquest petit recinte), ha passat a mans de l’Ajuntament a instàncies pròpies i per tal de millorar el servei ofert: A la pràctica, no s’han visualitzat canvis gaire destacables que justifiquin aquest fet.

En una visió global, la Fira Ecològica ha tingut aspectes molt bons com els espectacles de carrer (Seguint el fil conductor de l'efecte papallona), la diversitat de parades, els cavallets de tracció humana, les campanyes en favor d’una Catalunya lliure de transgènics i en favor d’una Catalunya lliure de bosses de plàstic en cada una de les compres que realitzem habitualment. També cal dir que ha fallat en la recollida d’escombraries, amb dificultats evidents de molts visitants per trobar opcions de reciclatge adients.

Des de la Plataforma Cívica per la Defensa de Collserola – Molins vam aprofitar l’avinentesa per reivindicar la declaració de Parc Natural de Collserola, que fa molts anys que dura i que s’havia promès per l’any 2005 formalment i que a dia d’avui encara seguim esperant que es converteixi en una realitat. És ben sabut que, en aquest cas, l’oratòria dels polítics i les seves accions van en direccions clarament oposades.

Òbviament, vam exposar el nostre punt de vista al voltant de la urbanització excessiva de la Rierada i Vallpineda, explicant els arguments bàsics a totes les persones interessades en escoltar-los: Demanem els serveis bàsics als veïns actuals (aigua, clavegueram), però ens oposem a l’augment constructiu de la zona de la forma desmesurada prevista des del consistori.

Un dels punts més foscos i negatius va ser l’actitud agressiva d’uns quants veïns de Vallpineda que, després d’haver arribat al recinte en forma de manifestació, van trencar uns quants papers i tríptics informatius i van insultar la feina de la plataforma.


Tot i això, jo em quedaria amb un bon regust de boca, a l’haver establert contactes amb voluntat de diàleg amb un bon grapat de veïns tan de Vallpineda com de la Rierada, per tal de cercar una solució que pugui ser acordada entre tots plegats. De fet, diria que la nostra postura i el posicionament de la majoria dels veïns coincideixen en bona part de les demandes i espero que en puguem parlar calmadament al llarg de les properes setmanes.
Roger