dijous, 28 de febrer del 2008

El desconegut vot en blanc

A nou dies de les eleccions espanyoles he decidit fer un escrit explicatiu del vot en blanc, ja que és una forma de vot que de forma majoritària provoca uns efectes en els resultats no desitjats. La persona que decideix votar en blanc és una persona que no emet una preferència clara entre els partits polítics que es presenten a les eleccions, ja sigui per indiferència o, com és més habitual, per tal de mostrar el seu descontentament amb la política i els polítics actuals.

Per tant, es podria dir que molta gent que s'acosta a les urnes amb un vot en blanc, ho fa com a senyal de protesta i amb voluntat de provocar una millora en les formes polítiques de les diferents candidatures presentades. Tot i això, els efectes reals del seu vot en blanc són ben diferents, ja que no perjudica les candidatures grans. L'únic efecte real que produeix és dificultar l'entrada dels partits polítics minoritaris al Congrés dels Diputats.
Tot seguit, us poso un exemple fictici que he realitzat amb dades força similars a les anteriors eleccions a la circumscripció de Barcelona, que podeu veure clicant aquí.
Com podeu veure, el problema principal és l'existència de la barrera electoral, que és una figura que distorsiona la proporcionalitat de la Llei d'Hondt i que en aquestes eleccions condiciona l'entrada dels partits polítics al Congrés a l'obtenció d'un 3% dels vots vàlids en una circumscripció electoral.
Per tant, fins que no es canviï la consideració del vot blanc com un vot vàlid o fins que no s'elimini la barrera electoral, votar en blanc suposa una dificultat afegida per la pluralitat política. De fet, en circumscripcions més petites on es reparteixen 3, 4 o 5 diputats, aquest fenomen accentua les dificultats de candidatures no majoritàries com IU a Espanya o ERC, ICV o PP a les altres circumscripcions catalanes per aconseguir treure un escó.
Com a alternatives per no seguir les trampes proposades pel sistema i teniu intenció de votar però cap candidatura concreta, us proposo:
1/ Vot a Escons Insubmisos - Alternativa dels Demòcrates Descontents, que proposen amb certa solvència que hi hagi representació democràtica dels ciutadans no representats (dels partidaris del vot blanc), i diverses mesures que avancen cap a una democràcia més participativa.
2/ Vot nul, que pot tenir el mateix significat que el vot blanc però computa com a vot no vàlid i, per tant, no té cap efecte distorsionador en els resultats de les candidatures polítiques.
Espero haver ajudat a entendre les característiques d'un vot en blanc. Des del meu punt de vista, la tipologia de vot que més allunya la voluntat del votant amb l'efecte que el seu vot produeix.
Roger

2 comentaris:

Anònim ha dit...

eis, jeje, et farà il·lusió aquest comentari, per dues raons. una perquè et deixo un comentari:-P, i l'altre, perquè m'has convençut.

petons guapuuu

anna (vinaacuaaa)

Marc ha dit...

Roger!

M'ha agradat molt aquesta explicació tant didàctica :)
No penso votar en blanc, però si fos la meva intenció, m'hauries convençut del tot per a no fer-ho.

Ens veiem!

Marc