dilluns, 3 de març del 2008

La Monifesta't

Aquest cap de setmana ha tingut lloc la celebració del Monifesta’t a la nostra vila, una trobada de monitors i monitores d’ESPLAC provinents d’arreu de Catalunya. La trobada, organitzada des de l’equip de direcció de la federació, d’una comissió formada per diferents monitors del Baix Llobregat i des de l’Esplai l’Agrupa, ha sigut un bon indicador per copsar l’activitat i el dinamisme de les associacions en el lleure educatiu.

Durant el cap de setmana, els monitors i monitores van participar en activitats lúdiques, en jocs diversos, en un concert nocturn, en un dinar al carrer i, sobretot, en l’Assemblea General Ordinària, la trobada en què decideixen les línies de treball que seguirà la federació durant el proper any i on es valora la feina feta fins al moment. També es dóna la benvinguda als esplais que s’incorporen a ESPLAC, es debaten propostes d’actuació concretes i s’exerceix el control dels recursos econòmics disponibles.

De l'AGO em quedo amb la resolució aprovada al voltant de la cultura i la llengua catalana a l'esplai, i amb la petició de retirada del vídeo realitzat pel Moviment Laic i Progressista en motiu de les eleccions espanyoles del 9 de març en què es demana el vot laic, contradient-se clarament amb la llibertat d'expressió de les associacions i persones pertanyents al moviment, que tot i sentir-se d'esquerres poden apostar per altres models participatius. Finalment, és interessant constatar l'àmplia reticència mostrada per l'assemblea a incorporar un eix de treball al voltant del finançament privat en el món de l'esplai, element que de ben segur continuarà present en el debat i que necessita una definició molt concreta per evitar patrocinis de grans multinacionals.

Des del meu punt de vista, aquest seguit d’activitats eren el complement agradable i necessari dels espais de treball formatiu, que van tenir lloc el dissabte a la tarda a l’escola Ferran Agulló de la nostra vila. En aquest àmbit, es realitzaren fins a 7 sessions formatives on la presència d’un formador ajudava als monitors i monitores participants a canalitzar les seves idees, inquietuds i propostes al voltant de la participació.

Després d’unes quantes hores de debats, de dinàmiques i de compartir experiències entre els membres de diferents esplais, vam recollir en diferents textos les conclusions a les quals arribàrem tots plegats. De totes elles, m’agradaria ressaltar aquells punts que intenten incentivar la participació dels esplais com a motor de l’associacionisme local i comarcal, la implicació dels pares i mares en les activitats realitzades des de l’esplai, aprendre a difondre la nostra tasca, la importància d’establir funcionaments assemblearis i horitzontals i, encara més important, permetre la participació dels infants i joves de les entitats en la presa de decisions. Esperem que ben aviat tinguem un esmolet fantàstic al voltant de la participació!

En referència a l’Esplai, aquesta trobada ens va permetre donar-nos a conèixer al conjunt dels esplais de la federació i referma la nostra voluntat i ganes de seguir treballant des de l’esplai per millorar el món en què vivim, fomentant als infants i joves de l’Agrupa valors per assolir una transformació social.

Roger

2 comentaris:

Aina CR ha dit...

Roger!!! Molt interessant el teu blog!Gràcies pel mail! Et responc aviat, o parlem abans!

Molts records i molts petons des de Bèlgica!

Aina

ED - Esplac ha dit...

Eiii des de Badalona una forta abrassada! suposo que ens seguirem veient en activitats com aquesta! SaluT i Molta canya!