dimarts, 11 de març del 2008

Breu valoració de resultats

Les eleccions espanyoles han servit per demostrar unes quantes coses:

1/ El sistema electoral, amb circumscripcions petites, condueix al bipartidisme. A molts llocs de l'Estat o es vota PSOE o es vota PP si s'aspira a tenir un vot amb representació parlamentària. Si afegim genials debats cara a cara i feina molt millorable de la resta dels partits, els resultats són molt més greus. Els únics resultats que trenquen amb el model són els d'IU i d'UPyD a Madrid, on han obtingut cada una de les forces 1 diputat, aprofitant el tamany de la circumscripció.

2/ Els partits nacionalistes no espanyols/localistes trenquen la tendència però van perdent força. Tot i formar menys del 10% dels escons al Congrés dels Diputats, representen una diversitat d'opinions molt saludable democràticament.

3/ Només hi ha quatre partits amb possibilitats de formar grup parlamentari propi i, per tant, més de la meitat de partits hauran de buscar-se la vida al grup mixt (a l'expectativa de possibles pactes).

4/ La composició final del Senat no interessa a ningú. El recompte posterior i l'elecció de molts membres per vies d'elecció no directa hi ajuden força. La seva activitat supeditada al Congrés, també.

Respecte als partits que han aconseguit representació des de Catalunya, remarcar que:

1/ ICV-EUiA ha perdut vots i un escó. Segueix sense tenir cap opció fora de la circumscripció de Barcelona i no convenç un electorat propens a fer un vot útil, malgrat una bona campanya electoral. Valoració SUSPÈS

2/ ERC ha tingut una davallada encara més gran de l'anunciada (350.000 vots menys). Ha perdut un mínim d'un diputat per circumscripció catalana. L'avançament del Congrés al Juny preveu un canvi de rumb imminent, esperem que positiu i necessari en qualsevol cas. Perilla el govern tripartit? Doncs sincerament, sí. Valoració SUSPÈS

3/ PP també ha perdut vots però ha guanyat un escó, regalat per ERC a Lleida. Són uns resultats molt dolents, tenint en compte la tendència positiva a l'Estat i els pobres resultats obtinguts. Valoració APROVAT pels pèls.

4/ CiU no ha sabut créixer, ha perdut vots i ha aconseguit guanyar un escó d'última hora que els presenta com una força en creixement. Res més lluny de la realitat, no deixen de perdre vots des de fa molts anys. Ha aconseguit l'objectiu principal (i únic): ser decisius a Madrid. Valoració per resultats APROVAT. Valoració per objectius NOTABLE.

5/ PSC ha crescut en electors, escons i té el major percentatge d'escons de la història respecte el PSOE. Ha fet una campanya per guanyar electors cap argument al darrere. Ha permès la victòria socialista espanyola. Malgrat la pèssima gestió, ha fet efecte la campanya anti-PP duta a terme. Des del meu punt de vista, un comportament electoral lamentable per part dels catalans i catalanes. Faltarà veure si formen grup propi a Madrid i si saben gestionar la relació amb ERC. Valoració EXCEL·LENT. Valoració ètica SUSPÈS

Finalment, només m'agradaria recalcar que aquests resultats tindran conseqüències en els plantejaments de més d'un partit. Esperem que sigui un punt d'inflexió cap a l'alliberament social i nacional.

Roger

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Els PSC no farà cap grup propi, ho han negat sempre a cada vegada que se'ls ha preguntat. Són espanyols i són el PSOE, no té més.
I tampoc cal grup propi si fins al moment els diputats catalans sociates han votat sempre el mateix que la resta, inclòs l'idioma valencià o en contra de al reprovació de la Magdalena Álvarez o per el retorn definitiu de TOTS els papers catalans segrestats a Salamanca.

Anònim ha dit...

I la CUP ha de jugar algun paper a les properes autonòmiques?