dimarts, 2 d’octubre del 2007

L'ús del català a internet

La llengua catalana no passa pel seu millor moment. Es pot constatar amb la visualització del panorama juvenil arreu dels Països Catalans i a partir dels diferents estudis negatius sobre l'evolució de l'ús social del català que ens han ofert darrerament la CAL, la plaforma per la llengua (amb estudis recents sobre el català a les cerveses o a les etiquetes de l'arròs) o els responsables de política lingüística de la Generalitat de Catalunya.
Malgrat aquest panorama desolador, hi ha una esperança sobre el futur de la llengua dipositada a internet, on és una llengua molt activa sobretot pel que fa a serveis públics i a blocs personals, tal com indica al llibre nació.cat Saül Gordillo.

Per comprovar l'ús social del català a internet us recomano que consulteu els baròmetres exhaustius que emet el WICCAC mensualment, on analitza l'ús del català a milers de pàgines web amb efecte sobre el nostre territori , ja sigui a nivell d'empresa, d'institució o d'organització, i que per tant, haurien de tenir en compte la llengua catalana en el seu domini d'internet.

L'anàlisi es fa a partir de la classificació de les diferents webs en 35 sectors d'abast mitjà-ampli. Alguns d'aquests sectors presenten un ús modèlic, com les universitats, o pràcticament modèlic, com les pàgines de teatre, dansa, fires i vins, de l'església o de cercadors d'internet.

Per contra, hi ha uns quants sectors amb un ús del català lamentable, com el de les institucions i administracions de l'Estat Espanyol i de la Unió Europea (27%) o el sector de la neteja, perfumeria, cosmètica i adrogueria (13%) i d'altres en els quals s'ha de qualificar de vergonyós, com el d'electrodomèstics i fotografia (5%) o el d'automòbils i motocicletes amb un ínfim 2%.
Finalment, caldria tenir en compte que a partir d'aquest estudi continu podem comprovar com en l'últim baròmetre de setembre de 2007 l'ús del català a internet és present al 53% de les webs analitzades, un 14% més que els primers anàlisis efectuats a finals del 2002. És bo que s'observi una clara tendència a la millora i que internet, el referent del present i del futur, pugui ser l'espurna de llum que il·lumini la foscor en que actualment està immersa la nostra llengua.

Roger

2 comentaris:

Àlex Maymó i López ha dit...

Eii, aquest article surt a la portada de Poliblocs!

Anònim ha dit...

Està molt bé aquest article!

te l'hem publicat a meua.cat, a l'apartat de cultura

Si no ho volies, o pel contrari, vols enviar-nos més textos, fes-ho a diarimeua@gmail.com

Apa, salut i CUP!