divendres, 18 de gener del 2008

La pre-campanya de CiU

Fa uns quants mesos van començar a aparèixer els cartells pre-electorals de les eleccions espanyoles del 9 de març a la nostra vila. El més actiu des de llavors ha estat, sens dubte, els grans plafons de Mariano Rajoy amb lemes tan imaginatius com "Con Rajoy es posible" o "Las ideas claras". Brillant.

Tot i així, la cosa ja s'ha animat i fa un parell de dies vaig veure dos plafons a l'estació de la RENFE de Molins de Rei amb la cara del candidat de CiU, Duran i Lleida. El lema del primer cartell era "Respectaran Catalunya", amb el qual mostren el seu perfil més sobiranista i que qualsevol ciutadà pot associar als problemes dels últims mesos i a les tensions entre Catalunya i l'Estat. Certs sectors atribueixen la frase al candidat d'ERC, en Joan Ridao, així que la cosa promet.

Però llegint el segon plafó em vaig sorprendre. No tant per el missatge que pretén transmetre, habitual d'un partit com Unió Democràtica, sinó per la contundència verbal que empra. La frase en qüestió és:

'La gent no se'n va del seu país per ganes, sinó per gana.
Però a Catalunya no hi cap tothom'

Llegint-la m'ha vingut al cap el cartell de la Unió Democràtica de Centre (UCD-SVP), una força electoral suïssa que amb un discurs xenòfob va aconseguir augmentar el seu suport electoral, guanyant les eleccions, però que va quedar relegat posteriorment en els acords entre altres forces polítiques.

No sé si CiU ha triat el lema més adequat als seus interessos electorals. Potser pretenen recuperar un perfil de votants propers a la Plataforma x Catalunya de Josep Anglada o, senzillament, formalitzar un discurs d'extrema dreta que tants bons resultats està donant al context europeu (França, Bèlgica, Suïssa, Polònia, Holanda...).

En qualsevol cas, el lema fa mal a la vista per qualsevol persona amb un mínim de sensibilitat amb les problemàtiques globals. Dir que "a Catalunya no hi cap tothom" referint-se exclusivament als immigrants que pateixen gana és el súmmum. Seria agosarat pensar que la política d'integració de CiU és inexistent? Es pot ser més cínic? L'eslògan és un sinònim d'indiferència envers les desigualtats mundials?

Els proposaria, de cara a la campanya electoral, anar una mica més enllà i canviar el lema per un de més adequat els principis xenòfobs de la formació: "A Catalunya no hi caben els immigrants pobres".

Sense preludis absurds i dient les coses a la cara.

Roger