dijous, 30 d’agost del 2007

Estiu '07! (II)

Després de les genials rutes vaig tenir l'oportunitat de visitar amb l'Eulàlia una illa on no havia estat abans, Eivissa (A diferència de múltiples visites anteriors a Menorca i Mallorca).

La veritat és que les dates triades (principi d'agost) no acompanyaven gaire al buscar-hi tranquil·litat, però vam intentar aïllar-nos lleugerament de la plaga turista (principalment alemanya i britànica) i gaudir dels racons de l'illa que mereixen una bona estada.

Com a fets particulars que em van interessar cal destacar l'existència del carrer Molins de Rei a Santa Eulària des Riu (el poble on ens allotjàvem). Ja coneixia prèviament el fet del nom i m'agradaria conèixer els motius pels quals dos pobles en principi tan diferents tenen un carrer (a Molins de Rei, el Passatge Santa Eulària des Riu) amb el nom de l'altre. Segur que hi ha una justificació interessant que potser seria bo d'afegir sota la placa del passatge de Santa Eulària des Riu, tot i que probablement és un dels racons menys transitats i desconeguts per tot molinenc.

Un fet que em preocupà considerablement és l'existència de la marca turística "Ibiza". Bé, més aviat, el monopoli d'aquest nom sobre el propi d'"Eivissa", que queda relegat a converses entre natius de l'illa i d'alguns catalans. De fet, al llarg de les visites que vam fer només vam aconseguir localitzar algun record turístic (diga-li samarreta, tassa, penjoll, mocador, sargantana, pintura, encenedor o boli!!) a la ciutat d'Eivissa (i només en tres botigues diferents). Suposo que tots els turistes van a passar les seves vacances a Ibiza, que és on hi ha el sol, les discoteques, les platges, les cales i els pobles blancs. Però és una llàstima la manca evident d'autoestima dels eivissencs, a més d'una falta greu de respecte cap a la seva llengua materna. Sembla que amb el nom propi, el català, no es pugui vendre el producte, que és la pròpia illa.

Finalment, només em plantejo tornar a Eivissa durant un altre període de l'any on no hi hagi la massificació que vam trobar i on es pugui gaudir amb més calma de tots els racons i misteris de l'illa. Queda pendent, a més a més, Formentera.

Roger