dimarts, 25 de març del 2008

Eleccions: El cas molinenc (CiU)

La situació de Convergència i Unió a la circumscripció de Barcelona no és gaire positiva: Mantenen representació parlamentària i segueixen perdent vots. Tot i així, i a efectes de la participació, han aconseguit augmentar el percentatge de vots obtinguts tan a la vila com a la circumscripció.

Els resultats de la federació a Molins de Rei han sigut més positius que els obtinguts a Barcelona, amb l'obtenció del 21,39% dels vots respecte el 19,62% global. Aquesta millora ja es produïa l'any 2004, en què CiU va obtenir el 20,62% dels vots a Molins de Rei i el 19,28% a Barcelona.

La diferència en punts percentuals és relativament important (1,77 punts), i la disparitat de resultats es constata amb un multiplicador d'1,09, prou allunyat de l'1,00 per considerar-se significatiu. En aquest terreny, l'evolució respecte els resultats de les anteriors eleccions ens mostren una millora dels resultats a Molins de Rei (aleshores l'indicador es quedava en l'1,07 i la diferència en punts percentuals en 1,34), però sense ser excessivament rellevant.

En el conjunt de l'Àrea metropolitana de Barcelona, els resultats de CiU situen Molins de Rei en un bon 10è lloc (28 sobre 100). A la comarca del Baix Llobregat, CiU obté idèntica posició, 10è lloc, però obtenint una posició més endarrerida en la projecció 100 (33è lloc). És interessant observar com manté en ambdós casos el 10è millor resultat ja obtingut l'any 2004.

Així doncs, en resum, CiU millora els seus resultats a la vila respecte la circumscripció electoral i respecte la comparativa amb el 2004, tot i que no es presenta com un feu convergent ni a la comarca ni al conjunt de l'Àrea Metropolitana.

La federació, immersa en l'habitual debat al voltant de la socialdemocràcia, el sobiranisme i les disputes entre els dos partits que la conformen, i en vista als resultats obtinguts, necessita fer un procés de canvi important, sobretot tenint en compte que durant l'últim cicle electoral (06-08) ha seguit perdent vots i encadenant mals resultats electorals. Renovar el discurs, excessivament lligat al seu passat poderós, no estaria gens malament. La famosa casa gran del catalanisme no se la creu ningú.

Roger

1 comentari:

gorri70 ha dit...

Hola Roger, molt interessant l'anàlisi que estàs fent dels resultats electorals dels diferents partits a l'àrea metropolitana en general i a la Vila en particular.
Respecte a que ningú es creu que CiU sigui la casa gran del catalanisme estem d'acord. De fet, en tot cas seria 'la botiga gran del catalanisme', on tot està en venda -fins i tot la dignitat i el país-.