dimecres, 26 de març del 2008

Eleccions: El cas molinenc (PP)

El Partit Popular ha millorat els seus resultats electorals tot i no haver aconseguit guanyar les eleccions. Tan a la circumscripció de Barcelona com a Molins de Rei s'ha erigit com a tercera força política més votada (en el cas de la vila superant els resultats d'ERC).

Malgrat tot, Molins de Rei no és un indret precisament propici pels interessos del PP. D'entrada és interessant observar que el PP obté un 11,14% dels vots a la vila i un 16,80% a Barcelona. Això mostra una diferència en punts percentuals de 5,66 i un multiplicador ubicat a l'1,51, molt elevat i que mostra una disparitat enorme entre els resultats globals amb els resultats locals.

És cert que l'evolució d'aquest partit no és negativa: l'any 2004 van obtenir tan sols el 9,91% dels vots, amb diferències respecte Barcelona de 6,04 punts i un multiplicador d'1,61. Així doncs, el PP millora a Molins de Rei els seus resultats electorals respecte l'any 2004, tan quantitativament com comparativament amb la circumscripció electoral. Però encara que no hem d'obviar aquests fets, és lògic recalcar els horrorosos resultats que representen l'11,14% dels vots en aquestes últimes eleccions.

Per comprovar-ho, és interessant observar que els resultats del PP són els segons pitjors de tota l'àrea metropolitana (35è de 36 municipis) i també els segons pitjors del Baix Llobregat (29è de 30), només empitjorat en ambdós casos per la població de Sant Climent de Llobregat. Les projeccions 100 situarien els resultats en llocs tan nefastos com els números 97 i 96 respectivament. També és interessant veure que no es produeix cap modificació respecte la posició obtinguda l'any 2004.

Així doncs, és senzill concloure que Molins de Rei és un dels forats negres electorals del Partit Popular a la circumscripció de Barcelona, tot i mostrar una millora relativa respecte el 2004 que a efectes generals no té pràcticament cap incidència. De fet, l'èxit de recuperar la tercera posició es deu més aviat a demèrits d'ERC que no pas a la millora dels seus resultats, com comprovarem en el proper comentari.

No crec que els resultats d'aquest partit millorin en properes convocatòries electorals a la nostra vila, però en qualsevol cas ha estat un partit en creixement, que vistes les propostes i el seu funcionament recaccionari i el seu lamentable escorament cap a la dreta política (sense atendre les enquestes), ens hauríem de preguntar perquè aconsegueix més vots.

També, com en el cas socialista, seria bo desemmascarar la teoria del vot útil: A Barcelona el vot útil és votar qualsevol força amb representació parlamentària "assegurada", és a dir, tan útil és votar PSC com ICV, ERC o CiU. El vot útil PP-PSOE només hauria d'existir (amb molta recança) en aquelles circumscripcions electorals on només aquestes dues forces polítiques tenen opcions de repartir-se els escons que estan en joc. A veure si el concepte queda clar i els partits sense projectes deixen de beneficiar-se'n.

Roger

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Smartphone, I hope you enjoy. The address is http://smartphone-brasil.blogspot.com. A hug.

Anònim ha dit...

Per que no:)