Municipalisme
Fa 5 anys, el mes de gener de 2007, sorgia el nucli de la CUP a Molins de Rei. Aquest 2012 ho hem celebrat amb un estand especial a la Fira de la Candelera o amb una calçotada amb concert de Pau Riba, però també amb moltíssima feina que potser no hem transmès prou bé, malgrat els butlletins, la ràdio, la tv, els correus, la web, els vídeos i les xarxes socials. Millorem Molins també des de l'Ajuntament, per exemple, amb les aportacions fetes al Pla Local d'Habitatge. Amb debats via assemblea oberta. Amb manifestacions, concentracions i dormint a la sala de plens. Treball local per la construcció nacional i un canvi de paradigma econòmic global.
Aquest any milers de mestres han educat, també, des del carrer. Acompanyats d'estudiants i de pares i mares. Mobilització permanent que el 29 de febrer s'enfortia amb una de les nombroses vagues d'estudiants d'aquest any, amb continuïtat el 22 de maig i en unes quantes ocasions ja al curs 2012-2013. A Molins ha nascut el Sindicat d'Estudiants del Lluís de Requesens i la comunitat educativa s'ha unit en assemblea per combatre les retallades a l'escola pública. 15 mestres menys, 86 alumnes més. Això sí, els esplais i el Cau estan en bona forma i ha nascut Vincles, un grup de criança a Molins de Rei. També hem après a construir esperança.
Feina
Començàvem l'any amb una dada nefasta, de 1751 aturats a Molins de Rei i l'acabem amb més de 2000 persones sense feina, una xifra superior ja al 15%. Els que tenim feina, en certes franges d'edat, ja som l'excepció. Els drets de la classe treballadora han estat trepitjats durament amb la reforma laboral espanyola del mes de febrer. A la vila n'hem tingut un tast evident. I aquesta llei lesiva així com les retallades van conduir-nos a una vaga general el 29 de març, que tindria continuïtat en la vaga general del passat 14 de novembre. Dues jornades de lluita amb un ampli seguiment a Molins de Rei i amb la força al darrere de Molins en Lluita, una plataforma netament anticapitalista. Cal anar a l'arrel del sistema per posar punt i final a la desesperació.
Associacionisme
Gaudim d'un teixit fort i viu que és el motor de Molins de Rei. Vila d'entitats, d'actes al carrer i de gastronomia popular. L'Ateneu Mulei brilla amb llum pròpia. El mes d'abril celebrava el 5è aniversari amb la certesa de ser el darrer en l'actual local. El 2013 farem un salt cap endavant amb un local cèntric, més gran i que ha de ser un autèntic espai de trobada a la vila. Un espai, com també ho és La Mola, capaç de sacsejar consciències i generar alternatives. En l'àmbit esportiu, innegable esforç de l'AEM amb la Milla de la Candelera, i en l'àmbit veïnal, la Rierada ha aconseguit el seu local social amb un esforç brutal. Associats som més forts.
Democràcia
Fa temps que denunciem una triple crisi: social, nacional i democràtica. I aquesta darrera és imprescindible per resoldre les dues primeres. El 2012 ha estat un any en què hem avançat en participació popular i enfortit la salut de moviments socials, cooperatives i economia solidària. D'altra banda, els mercats financers han seguit guanyant quotes de poder. El mes de maig l'Ajuntament de Molins de Rei aprovava el Pla d'Ajustament, un segrest en tota regla del municipalisme com a camp d'acció política. Més neoliberalisme, menys participació. Menys participació, més crisi social i més crisi nacional.
Cultura
La cultura va calant com a eina de transformació social i humana. El 13 de juny, amb l'actuació de Nyandú, tancàvem la primera edició del Cicle de Músiques Invisibles, que reprendrem el 2013 i que ha tingut tan bona resposta com la iniciativa comarcal Pop a Prop. Un mes de juny en què també vam gaudir de l'estrena de Grallioli durant la Revetlla de Sant Joan i un any en què ha nascut el projecte Baketospel o la primera colla de diables infantils de la vila. L'any en què Matossers han celebrat el 10è aniversari ja a la Federació Obrera i com Metal Defenders també ho han gaudit als carrers. L'any en què grups sorgits del poble com Balancí o Ed Tulipa s'han anat fent grans i en què els Pastorets han decidit fer un salt endavant. Tots som creativitat.
A Molins de Rei hem passat de la Consulta sobre la independència del 28 de febrer de 2010 a la Marxa per la Independència del 20 de juliol de 2012. I des de l'octubre, som territori català lliure i sobirà per acord de ple. A Catalunya, de la manifestació pel dret a decidir de juliol de 2010 a la manifestació independentista de l'11 de setembre de 2012. L'independentisme continua creixent i és més fort quan el lliguem amb la justícia social. Aposta indestriable per garantir el futur del nostre poble. Som Països Catalans i caldrà seguir mobilitzar-nos arreu del territori. Volem sobirania econòmica, independència total.
Solidaritat
La mobilització al carrer té una resposta sistèmica del poder via repressió. A Molins de Rei, ho hem viscut de prop després de la vaga del 29-M. Primer, amb la presència d'un vilatà a la Llista de Puig, aquella còpia barata de règims antidemocràtics. Després, al mes d'agost, quan el company Enric Piera va rebre l'expedient administratiu que el responsabilitzava de l'organització dels actes de la Vaga general a la vila. Finalment, 3.000 euros de multa i una resposta contundent via vídeo i també via moció al ple, aprovada malgrat els vots en contra dels regidors convergents. I més enllà d'això, dues manifestacions per l'alliberament dels presos polítics. Hem d'estar en permanent alerta solidària.
Futur
La festa major del mes de setembre arribava amb una gran notícia: el naixement d'Arran Molins, l'organització juvenil de l'Esquerra Independentista, que agafa el testimoni de l'AJEIM. Als Països Catalans, l'atur juvenil supera el 50%. Es dispara el preu del transport públic (puja un 18,91% en menys de 2 anys) i les matrícules universitàries van camí d'encarir-se un 150% en només quatre anys. D'una generació perduda estem passant a un col·lectiu immens de persones disposades a plantar cara. Només lluitant tenim futur.
Unitat Popular
Votar amb convicció en unes eleccions al Parlament és novetat per a molts de nosaltres. I sorprèn que ho fem partint de la base que el municipalisme és el camp d'acció preferent. La CUP va decidir presentar-se a les eleccions autonòmiques del Principat de Catalunya el dissabte 13 d'octubre, en una Assemblea Nacional molt concorreguda al Foment de Molins de Rei. La campanya va servir per difondre el projecte de la Unitat Popular i sumar-hi nombroses organitzacions polítiques i moviments socials. Des del dia 25 de novembre, tenim veu al Parlament, un altaveu més per difondre les lluites socials, allò que ens dignifica col·lectivament.
El 2012 hem patit un desmantellament brutal del sector públic. Però també hem après a combatre la tesi de la privatització necessària. El mes de novembre la CUP Molins organitzàvem una xerrada per no pagar l'euro per recepta. Ens fan repagar però ens posem Dempeus. El mateix mes, es confirmava la venda d'Aigües Ter Llobregat a Acciona. L'Aigua és Vida i seguirà pujant de preu si ens anem empassant el seu deliri neoliberal. I quan diem no vull pagar ens referim, també, als beneficis de La Caixa via Abertis. Malvenen el present, hipotequen el futur. I la PAH amb els desnonaments i Cafè amb Llet amb la corrupció sanitària han destapat la mancança d'un model, el capitalisme, en crisi permanent.
Llengua
Aquest desembre ha començat el primer
campionat d'Aparaulats de Molins de Rei, iniciativa a càrrec de Mots i Més a Molins que fomenta l'ús social del català a través del joc. També en aquest mes el ple de Molins de Rei ha declarat el ministre d'educació espanyol José Ignació Wert persona non grata per la seva proposta neofalangista de relegar el català a llengua educativa residual al conjunt dels Països Catalans. Els atacs han pujat dos o tres nivells de cop i la resposta passa per la desobediència, la denúncia i la insubmissió.
1 comentari:
zeruu apurtacions.
Publica un comentari a l'entrada