dijous, 4 d’octubre del 2007

Ple de setembre

Ahir al vespre es va celebrar el Ple de l'Ajuntament corresponent al mes de setembre, endarrerit una setmana a causa de la celebració del pregó de la Festa Major.

El ple, que va ser prou interessant sobretot en la presentació de diferents mocions i en alguns punts concrets de l'ordre del dia, va tenir l'absència del Joaquim Martí (CiU) i la semi-presència del José Luis Serrano (PP), que va arribar tard i va marxar d'hora. En conjunt, el debat s'allargà fins les 3 hores i 45 minuts.

La primera part del ple, en què es porta a votació els diferents punts de l'ordre del dia presentats per cada comissió informativa, va ser ràpida i més aviat avorrida, tot i que també tingué moments destacats.

Hi va haver espai pel moment emotiu del nomenament de les noves jutgesses de pau de Molins de Rei, presents a la sala, i al mateix temps curiós, ja que aquest punt no va poder ser votat per la regidora Montserrat Cateura, al ser familiar directa d'una de les dues nomenades.
Just després es va produir el primer debat intens sobre el conveni en matèria de seguretat pública: Els mossos d'esquadra faran un bon desplegament o no? Sense resposta unànime però 25 minuts després s'aprovà el conveni i es canvià de punt.

Més tard va arribar el primer punt "conflictiu" amb l'aprovació de les bases d'ajut de menjador, on vehementment el Xavier Montserrat va demanar que no es fes demagògia sobre aquest tema i el seu pressupost, i el debat en qüestió va quedar pendent pel ple dels pressupostos.

Finalment, entre els punts 16-18 sobre qüestions de l'Àrea de sostenibilitat i territori hi va haver una deserció a la sala de plens per part d'uns quants regidors, de tal manera que la sala quedava mig buida i feia una mica de llàstima. Deu ser que aquests punts no interessen a gaire gent o bé que les 2 hores de ple es començaven a notar i ningú es volia perdre l'apartat de les mocions.

La segona part del ple va resultar molt més dinàmica i entretinguda. La CUP va presentar 4 mocions i ERC-AM 2 més, amb l'aprovació final de totes elles excepte la que feia referència al projecte "Catalunya amb bicicleta", que per un malentès es posposà al proper ple.

Les mocions eren:
1/ Reconeixement i homenatge a la figura de Xirinacs: Com era previsible, van entrar al debat les seves famoses paraules en què es declarava amic d'ETA, sobretot per part del regidor del PP, que just després marxà, però l'aprovació final de la moció permet que la figura de Xirinacs passi a la llista d'espera dels futurs noms de carrers de Molins.

2/ Catalunya lliure de transgènics: Després de diverses aclaracions i esmenes, es va decidir que era la manera de mostrar-se des de l'ajuntament, un posicionament, una manera d'entendre les coses.

3/ La nació catalana diu Volem tots els papers: Debat llarg i amb un final ben curiós. Votació del punt 4 de la moció per separat de la resta ja que el PSC no estava d'acord en la seva no invitació a l'acte que es farà al Palau de la Música properament, així que en aquest punt concret s'abstingué. Surrealista.

4/ Supressió dels articles del Codi Penal relatius als delictes contra la corona i els ultratges a Espanya: Molt breu i amb lectura de notícies de premsa per part d'en Víctor Puntas inclosa.

5/ Solidaritat amb els encausats per la crema de fotografies del rei: Llarg debat, amb una moció esmenada que va satisfer als diversos grups excepte el Grup socialista, que se sentí ofès al no haver estat consultat a l'hora de cercar el consens: Caldria dir que la CUP no va anar preguntant a la resta de forces polítiques, sinó que van ser aquestes les que es van interessar per consensuar la moció, així que el posicionament del PSC en aquest cas no és comprensible. Després va acabar amb una discussió contundent sobre la monarquia que em va portar a pensar que a l'ajuntament de Molins de Rei tots els regidors són republicans. Ja és bo.

Finalment, torn de precs i preguntes i cap a casa. Cansament general i allargament del debat amb la intervenció poc encertada (des del meu punt de vista) del redactor del projecte "Catalunya en bicicleta", que té números per ser la persona no molinenca que més plens ha assistit a Molins de Rei. Ens veiem amb ell a finals de mes!

Roger

Si voleu saber més coses del ple (punts portats a ple, els aprovats, el posicionament de la CUP a cada un d'ells) podeu veure la crònica del ple a la web de l'Àlex Maymó o podeu veure les mocions presentades per la CUP aquí.