dimecres, 9 de gener del 2008

A dos mesos d'eleccions

D'aquí dos mesos una bona part dels catalans i catalanes exerciran el seu dret a vot a la convocatòria electoral del 9-M.

Com tots sabem, les eleccions espanyoles són les que mantenen els índexs de participació més elevats entre els ciutadans del nostre país, molt per sobre de les eleccions del Parlament de Catalunya i dels municipis on vivim.

Els factors que provoquen aquest comportament electoral podrien ser:

- En primer lloc, es decideix el govern de l'Estat Espanyol, al qual molta gent considera el gran decisor polític. De fet, l'etern debat sobre competències, sobre el desplegament de l'Estatut o sobre els pressupostos (d'aquí i d'allà) són indicadors clars que la política catalana depèn en bona mesura de les negociacions amb el govern espanyol, en una posició d'inferioritat que els electors saben percebre.

- En segon lloc, l'interès electoral queda força polaritzat i només hi pot haver un guanyador: O el PP o el PSOE. La resta de partits es limiten a obtenir bons o mals resultats per després intentar influir en la negociació del govern. Això evita incertesa entre els votants i comporta un augment considerable del mal anomenat "vot útil", aquell destinat a votar una força política com a mal menor, per tal d'evitar que l'altra governi. A Catalunya, la tendència al vot socialista per evitar un govern del PP és força important i no la comparteixo:

Un vot a forces catalanes de l'esquerra no aniran a parar en cap cas al cabàs del Partit Popular, sinó que acaba sumant al PSOE de la mateixa manera però (tan de bo!) amb objectius diferents.

Personalment, crec que són les eleccions més avorrides, encara que aquest any s'hi sumen alguns al·licients interessants com la participació de ciutadans o d'UPD com a novetat electoral o també observar els efectes de les eleccions al panorama polític català, a partir del paper que pugui jugar CiU en els pactes posteriors.

Les eleccions espanyoles creen inevitablement un govern aliè a la realitat plurinacional de l'Estat. Preferiria un govern ubicat a les esquerres, però el PSOE fa força anys que està allunyat de plantejaments d'esquerres reals. Aquesta situació la patim en pre-campanya electoral, quan ja s'observa una clara tendència al centre en dos partits que es presenten com a realitats oposades: Res més lluny de la realitat.

Tot i així, és probable que vagi a votar. Perquè m'agrada fer-ho i és dels pocs indrets a nivell no municipal (on sempre hi ha moltes més eines per expressar-te) on puc intervenir. I si estic descontent amb les opcions i amb la manera d'entendre la política dels partits que es presenten, sempre tinc l'opció de fer un vot nul, que no comptabilitza com a vot vàlid però que demostra un interès en el funcionament de la democràcia.

Roger