dissabte, 5 de gener del 2008

La desaparició de MOVIBAIX

L'1 de desembre de 2007 l'assemblea del Movibaix va decidir dissoldre l'organització de forma majoritària, encara que mantenir la marca de projecció exterior que ofereix el nom, amb 24 anys d'experiència al darrere.
Aquest fet, que l'he conegut recentment, m'ha sorprès força precisament per la coincidència amb els preparatius de la celebració del 25è aniversari de l'organització. A l'Esplai l'Agrupa vam estar federats al Movibaix fins el 2007, encara que els últims anys ens havíem anat desvinculant de les activitats preparades i del funcionament intern de la macro-organització d'esplais del Baix Llobregat.

Anteriorment recordo participacions constants a la massiva Festa del Maig a Torreblanca, la col·laboració en projectes diversos com el "jo estimo la terra" o el "Meninos del Brasil", que van proporcionar eines per dur la tasca del monitoratge a l'Esplai.

La història del Movibaix va anar derivant en línies força diferents del seu projecte inicial, i des del meu punt de vista, poc encertades. L'any 1996 es va crear la Federació Catalana de l'Esplai, un organisme immens del qual en formarien part el mateix Movibaix, els Moviments d'Esplais del Vallès i altres entitats de Catalunya ("Entitats en moviment"), amb presència a més de 20 comarques catalanes. Tot i així, el pes principal de la fundació sempre va recaure als esplais del Baix Llobregat per la quantitat de nens i nenes que en formaven part.

Més tard la Federació Catalana de l'Esplai decidiria conjuntament amb l'Associació Catalana de Cases de Colònies, el Centre d'Estudis de l'Esplai, els Serveis d'Esplai i el Suport Associatiu crear una macroestructura anomenada Fundació Catalana de l'Esplai, que seria el centre d'una aposta de lleure comuna.

Aquests últims anys, la tradicional "Festa del Maig" va passar a anomenar-se la "Festa Esplai" (Si teniu temps, no us perdeu el llistat de patrocinadors i empreses que donen suport a la pàgina) i es va traslladar la seva celebració de Sant Feliu de Llobregat al Prat de Llobregat, on la fundació també ha inaugurat l'Alberg més gran de Catalunya.

Aquestes accions han comportat una aposta decidida per reforçar la marca "Esplai" de cara al públic, que s'ha vist acompanyada per una jerarquització del poder i una aposta decidida per les empreses dedicades al món del lleure anomenats "esplais de dia a dia", molt erròniament en el meu parer.

Crec que no són esplais, sinó empreses que fan una tasca que respecto moltíssim, però que no compten amb la força del voluntariat que considero indestriable del concepte d'Esplai que tinc. A més a més, els esplais de dissabte, com és el cas de l'Agrupa, fem feina dia a dia a partir de la preparació d'activitats, de gestions, de funcionament, d'assemblees, jornades, etc. per tal que la tasca de l'Esplai pugui ser possible.
Respecte l'apropiació de la marca esplai prefereixo no dir-ne gran cosa. Considero que cadascú pot fer-se una idea prou aproximada del que penso.

En qualsevol cas, no m'agrada que desapareixi el Movibaix, ja que suposa el reforçament d'uns criteris en el món del lleure que no comparteixo. Encara que feia uns quants anys que aquesta organització no era el referent dins el món dels esplais, havia dut a terme una tasca força encoratjadora i positiva.

Com sempre, no és bo que el peix gran es mengi el petit. I encara menys, quan el peix gran sembla més preocupat per l'estructura que per l'educació.

Roger