divendres, 25 de gener del 2008

Els Esports

Sempre he considerat que l'aposta per l'esport a Molins de Rei és molt elevada, encara que hi ha situacions concretes que s'han de treballar i millorar. D'entrada, crec que l'aposta per esports majoritaris és excessiva, sobretot tenint en compte els dos camps de gespa artificial que tindrà la vila en els propers mesos (dels quals no en dubto les qualitats sinó la necessitat) i observar que alguns esports no tenen les infrastructures necessàries pel seu bon desenvolupament (Atletisme, tennis, escalada...).

D'altra banda, una possible comparació entre l'evolució dels esports i la cultura a la vila no és plantejable. Fa mal a la vista per insultant. Tan de bo hi hagués finançament per invertir grans quantitats en ambdós casos, però quan no és així, s'ha de prioritzar. De fet, els esports suposen un 3,29% de les despeses del pressupost i la cultura un 4,67%, però cal tenir en compte que el concepte de cultura engloba un nombre molt més important d'activitats (cinema, el museu, exposicions, entitats, biblioteca, arxiu municipal, festes diverses, patrimoni, arts plàstiques, llibres...), algunes de les quals presenten un estat força preocupant.

Amb tot, el pressupost d'aquest any segueix fent una aposta decidida pels esports, la qual cosa compartiria si vingués amb un increment similar (11,63%) en altres partides que considero força més prioritàries. En una cosa, però, si que estaré d'acord: en fomentar hàbits saludables i esportius entre els molinencs i molinenques i en incentivar la seva participació activa en qualsevol acte esportiu col·lectiu.

Observant el pressupost 2008, malgrat l'augment general de la partida esportiva, es fàcilment visible un descens d'un 25% en la promoció dels esports des de l'escola (essent una partida de tan sols 817 euros), d'un 25% en despeses provinents de l'organització de l'Esportíssim (Un dels actes amb més resposta entre els vilatans i vilatanes, la posada en marxa del qual considero un encert molt gran) i d'un altre 25% en les despeses d'organització de la Cursa Sant Miquel.

Crec que els costos d'aquestes activitats no són decisius en el global del pressupost (ni tan sols dins de l'àrea d'Esports), de manera que no entenc els motius del descens. Precisament és en activitats obertes a tothom i des de l'educació en hàbits saludables als més petits, on es poden transmetre els beneficis que aporta l'esport en la vida de cadascú, sobretot a persones amb hàbits sedentaris.

Roger