dissabte, 12 d’abril del 2008

Can Cartell

Molins de Rei és una vila que té un teixit associatiu fort, amb vida social activa i multitud d'entitats disposades a demostrar amb propostes i activitats la seva bona salut.

La conseqüència directa d'aquest context és l'apretada agenda dels molinencs i molinenques que pretenen participar d'activitats provinents de diferents entitats. Una bona prova és el nou apartat que he afegit al bloc, "L'agenda", on aniré afegint una petita part de les activitats que es realitzen a Molins de Rei, ja sigui per coneixença personal com per considerar que es tracta d'activitats que cal potenciar.

Un altre cas que també és útil per exemplificar les dificultats d'agenda és la coincidència dels actes de celebració dels aniversaris de l'Ateneu Mulei (1r) i de Ka la Banya (4art), que tindran lloc el proper cap de setmana i que seran difícils de compaginar per a tots els interessats.

Tenint en compte aquest panorama,
no ens ha d'estranyar que el centre vila estigui sempre ple de cartells per tot arreu anunciant desenes d'actes i multitud d'activitats. Des del meu punt de vista, és un termòmetre força eficaç que indica l'elevat dinamisme de les associacions locals, i per tant, com a molinenc, me'n sento orgullós.

Un fenomen que es deriva d'aquesta situació és la manca de rellevància dels plafons municipals ubicats a la via pública amb la única finalitat de permetre les encartellades de les entitats i del propi ajuntament. Vista la manca de plafons útils (ara mateix 21, dels quals tan sols 9 al centre vila), les entitats encartellen a fanals, façanes, caixes de llum o racons estratègics. Per aquest motiu, des de la CUP vam sol·licitar fa 6 mesos l'augment de plafons informatius per tal d'oferir un espai més factible a les encartellades i per evitar una guerra de cartells entre diferents associacions.

La secció local d'Esquerra Republicana de Catalunya, obviant per complet aquesta demanda com a membre de l'equip de govern (han disminuït des de llavors els plafons en qüestió), va portar una moció a l'últim ple de l'Ajuntament en què demanava als partits polítics que es comprometessin a encartellar únicament en els llocs establerts per l'Ajuntament, basant-se en la necessitat d'una vila més neta i endreçada. I també van transmetre aquesta demanda a les entitats de Molins de Rei.

Personalment, aquesta moció i el to utilitzat en la seva presentació al ple, amb una retòrica basada en "o si, o no", sense acceptar cap matís ni suggerència, o amb frases tan interessants com "ara ja no hi ha excuses" (jo diria que d'excuses cap ni una, d'arguments dignes uns quants), em porten a pensar en dues coses:

1/ Es fomenta "l'incivisme" entre els molinencs i molinenques, ja que no s'ofereix cap mena d'alternativa als plafons actuals, en què òbviament un cartell podria durar (si tots es pengessin allà) com a màxim un parell d'hores. Les entitats, doncs, amb bon criteri, seguiran anunciant els seus actes per tot arreu. Si no, el cost d'encartellar no serviria de res.

2/ Es limita la llibertat d'expressió. Curiosament, la moció arriba després de l'última gran encartellada de la CUP, l'únic partit que utilitza aquest mitjà per difondre posicionaments i decisions de l'equip de govern.

Així doncs, espero que la secció local d'ERC canviï d'actitud i acompanyi amb propostes el seu indubtable bon propòsit de mantenir una vila neta i endreçada. I en aquest camp no cal fer estudis profunds: Si es posen més cartelleres i les associacions i col·lectius comproven que funcionen bé, la vila estarà neta, endreçada i continuarà mostrant un activisme envejable.

Una solució que no sembla gaire complicada ni tampoc costosa. Només fa falta voluntat política. Mentrestant, jo seguiré orgullós de poder passejar per una vila encartellada, activa i dinàmica.

Roger

2 comentaris:

Anònim ha dit...

només un apunt: al final, l'aniversari de Ca la Banya el farem el 24 de maig...
problemes logístics!
salut!

Anònim ha dit...

En aquest tema, el posicionament d'ERC-AM ha stat lamentable. Semblen molt molt nerviosos amb la força que esteu aconseguint a la CUP, molts ànims que aneu pel bon camí.

quin ridícul que van fer al ple

Andreu