dilluns, 2 de juny del 2008

Mercat d'intercanvi (i mercat de consum)

El proper dissabte dia 7 de juny, d’11 a 2 del migdia, tindrà lloc a la nostra vila una nova celebració del mercat d’intercanvi, una iniciativa que es du a terme cada dimecres al vespre a l’entrada de Ka la Banya i que ja s’ha muntat a la plaça de la Creu en altres ocasions.

El mercat d’intercanvi és una bona iniciativa de l’Ajuntament de Molins de Rei, que ha sabut aprofitar l’empenta inicial d’algunes entitats, al considerar que es tracta d’un espai cívic adequat per portar a terme una relació en termes econòmics molt diferents: No es tracta de bescanviar productes per diners, sinó objectes no necessaris o no desitjats per altres objectes que ens puguin ésser d’utilitat.

El mercat d’intercanvi, doncs, es basa en la participació dels implicats, que intercanvien objectes en una posició d’igualtat per tal de reutilitzar-los. Sense acord de les persones implicades, evidentment, no hi pot haver tracte, ja que el fet de compartir els objectes i d’acordar un canvi per millorar-ne els seus usos necessita el consens entre els participants.

Aquest model, interessant i amb un fort component educatiu en les formes, contrasta amb la celebració del primer aniversari de la remodelació del Mercat Municipal, en què es potenciava una tipologia de relació consumista evident. L’Ajuntament decidí regalar carmels, samarretes i pastissos, i acompanyar l’oferta d’una actuació del Mag Lari i d’un espai per als infants. O l’oferta era l’actuació i l’acompanyaren dels regals. És igual. En qualsevol cas, aconseguiren que una munió de molinencs i molinenques assistissin a l’acte i que es produïssin cues força destacades per recollir els regals.

L’Ajuntament de Molins de Rei hauria de reflexionar si aquest model de relació és el desitjat per tal de construir una societat més forta i compromesa. L’aposta per una activitat com el mercat d’intercanvi, des del meu punt de vista, hauria d’incloure una coherència en la resta d’actuacions o, si més no, l’absència de desigualtat econòmica. Perquè, vist l’enrenou muntat el passat divendres, algú creu que l’Ajuntament prioritza el model d’intercanvi davant les formes habituals de consum ?

És cert que aquest dissabte s’ha previst un taller de llaminadures i un espectacle d’un grup d’animació que acompanyaran el propi mercat d’intercanvi, però n’hi ha prou? És suficient per intentar canviar les dinàmiques consumistes en les quals estem immersos quotidianament?
Sincerament, crec que el Mercat d’Intercanvi pot ser un bon projecte i una bona iniciativa per part de l’Ajuntament (de ben segur que n'hi ha pocs que en promocionin), però de moment, no té al darrere l’aposta de coherència i de promoció que necessita per convertir-se en un reclam real i en un acte concorregut. En definitiva, manca l’aposta decidida des de l’administració si es vol construir, o bé provar, una alternativa al model econòmic vigent.

Roger

1 comentari:

Anònim ha dit...

completament d'acord...
ma mare hi va ser i em va dir que l'espectacle i els conflictes que es van muntar al voltant dels obsequis era patètic.
I m'ho puc creure...