dilluns, 5 de maig del 2008

Gegants a Mallorca!

Aquest cap de setmana he acompanyat la Colla Gegantera de Molins de Rei a la sortida a Santa Maria del Camí, a l’illa de Mallorca. El cap de setmana, ben acompanyats per la colla gegantera local, ha estat la segona visita dels gegants a l’illa després de l’estada a Alaró el 2006. I m'ha servit per conèixer la realitat dels nostres gegants i la festa que porten allà on són convidats.

D’aquests dies intensos, amb visites a indrets com Valldemosa i Pollença, menjars abundosos i viatges distrets amb vaixell, en destacaria com no podria ser d’una altra manera la plantada de gegants i posterior cercavila que vam dur a terme el dissabte a la tarda pels carrers de la població mallorquina.

En aquesta cercavila van participar deu colles geganteres de diferents racons de Mallorca i la Colla gegantera de Molins de Rei, que va rebre els honors de convidada estrella tal i com van reflectir els mitjans de comunicació illencs el diumenge, amb diverses pàgines dedicades a l’espectacular ball de la colla molinenca. El meu paper de col·laborador va consistir en dur aquest capgròs tan simpàtic amb la seva característica barretina.

De fet, els gegants d’en Bernat i la Candelera van destacar davant els altres pel seu diferencial de pes, amb 70 quilos davant dels 30-40 de les colles locals. També pel seu acompanyament musical, amb les habituals gralles, caixa i bombos que es contraposaven amb el so més lleuger de les xeremies mallorquines, i òbviament pel seu ball tan animat i mogut, que llueix allà on va, amb moltes més voltes que la resta de gegants i gegantes.

D'aquesta petita estada a Mallorca també en ressalto els llaços que ens uneixen a catalans i mallorquins i la confirmació d'un imaginari tradicional popular col·lectiu molt similar, construït a partir de la llengua, de llegendes, de referents culturals i d'expressions d'arrel tradicional com la trobada de gegants de Santa Maria del Camí.

Roger