dimarts, 18 de setembre del 2007

L'Escola de Música

La setmana passada s'inicià un nou curs escolar als centres educatius formals molinencs: llar d’infants, escoles, instituts i també a l’escola de música de Molins de Rei.

L'escola disposa de l’edifici modernista del carrer major i ofereix classes de llenguatge musical des de preliminar fins a 2n de grau mig, cant coral, orquestra i classes d’instrument individualitzades, amb instruments com el piano, la flauta de bec, flauta travessera, guitarra, violí, acordió i saxo.

El setembre de 2007 s’havien d'iniciar les obres a l’edifici, que presenta un mal estat considerable, esquerdes visibles i mala distribució d’espais, però aquestes obres s’hauran d’ajornar ja que ha sorgit un problema a l’edifici que havia d’albergar els alumnes de l’escola de música de forma provisional, que és l’escola la Sínia (Amb problemes d'obres que s'endarrereixen eternament) i com a conseqüència les obres s’hauran d’ajornar fins al curs següent, el 2008-09.

És una sort que no s’hagin iniciat aquestes obres perquè l’escola de música no pot seguir al mateix edifici si vol oferir un servei òptim i posar-se al nivell de les escoles de música actuals.
En general, caldria, a més a més del nou edifici:
1/ Noves línies per grup-classe, ja que actualment molts alumnes es queden fora per sorteig.
2/ Oferta de classes de cant individualitzades, destinades a treballar la veu no només des del grup.
3/ Una major oferta d’instruments, sobretot tenint en compte instruments com la bateria i instruments elèctrics com el baix.
4/ La presència d'instruments d'arrel tradiconal, tot assumint com a propis els actuals cursos de gralla i cercant-ne de nous.
5/ Classes pensades per a grups d'adults, amb un ritme d'aprenentatge de solfeig més elevat i amb possibilitats de temari diferents.
6/ Espais i sales insonoritzades, amb un espai digne per als professors, per la recepció d'alumnes i per les classes a ofertar (que actualment no hi són)
7/ Una gran sala d'audicions, pensada des d'un inici com a polivalent, on l'escola de música pugui realitzar els seus recitals (estalviant-se els diners que gasta anualment en el lloguer del Foment o la Joventut Catòlica)

8/ Compartir els espais de la nova escola de música amb els diferents grups de música locals que els necessitin com a bucs d'assaig, en horaris diferenciats de les hores lectives, via torns i lloguer a preu públic real.

9/ Incloure la sala d'audicions dins de cicles de concerts comarcals o nacionals (com pugui ser el contrabaix o l'entrada al circuit de sales de Catalunya), on l'ajuntament pugui extreure'n un petit benefici que contribueixi al bon manteniment de l'edifici.

10/ Celebració de concerts de tipologia diversa a la sala d'audicions en festes locals i en la creació d'una programació d'activitats constant de caire cultural (almenys una al mes) on no només la música sigui la protagonista, sinó que contempli altres disciplines artístiques com la dansa, la màgia, el circ en petit format o el teatre.

L’ajuntament de Molins de Rei hauria d’invertir en cultura com a màxima prioritat, ja que és el punt més feble de la nostra vila. No és excusa la falta de sòl públic de l’ajuntament, que ha de saber triar en què invertir. Si bé s’ha plantejat la nova biblioteca, paral·lelament hauria d’apostar per la nova escola de música que pugués abastir les demandes actuals. A més a més, en la proposta que plantejo el cost real del projecte és l'inicial, de la construcció i adequació de l'edifici. El cost de manteniment es podria cobrir amb les possibilitats plantejades o altres que puguin sorgir en el debat necessari que cal dur a terme sobre l'escola de música de Molins de Rei.

Roger